Novi Sad
05.08.2014.
05:55 > 08:21
Dvadesetak lokala u Dunavskoj, Zmaj Jovinoj i u Laze Telečkog, zatvoreno je zbog neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika.
  • 06.08.2014 05:53
    Sta je glavni problem?
    Nije glavni problem u odnosu nabavne cene i prodajne cene. Velika je zarada jer ne placa nista, da dnevnicu i to je to.
    Resenje bi bilo sledece:
    -da su radnici prijavljeni i da imaju redovnu platu
    -da svi placaju poreze i doprinose
    -da svi imaju sve cisto kao suza
    -da nemaju neke tamo racuncice koji lice na fiskalni
    ...........ali dobro, ocigledno im se moze...ili im se moglo.
    Siva ekonomija, siva da sivlja ne moze biti...
  • 05.08.2014 17:22
    PDV nije razlog nezdavanja računa
    Čitam komentare i većina komentariše PDV.
    Zaboravljate jednu stvar:90% UGOSTITELJA SE IZJAŠNJAVA DA NISU OBVEZNICI PDV. Šta to znači?

    Taj ugostitelj plaća porez na ostvarenu dobit ukoliko vodi knjige ili pak ako je paušalac plaća mesečni porez kao i što plaćaju advokati.

    Znači PDV u većini slučajeva nije razlog neizdavanja fiskalnog računa.

    A znateli koliko konobara samovoljno neizda fizkalni račun gostu kako bi mogao da taj novac prisvoji sebi, jer gazde nema a plata mala?

  • Podbarac Original

    05.08.2014 14:11
    Samo da ponovim
    Koliko citam,ovde ima stvarno zescih bolida i lazova koji svasta lupetaju ali matrica je ista;ugostitelji su lopvo i treba ih zatvoriti i uzeti im sve sto imaju.PONAVLJAM,zakon treba da je isti za sve:pozatvarati sve pijace,pohapsiti one ispred trznih cenatara,sve prodavce povrca i voca izmedju zgrada a sve one koji kupuju robu na crno po raznim budzacima,friziraju se u stanu u komsiluku,kupuju rezani duvan,popravljeju kola kod nekog u garazi....takodje zatvoriti i sve im oduzeti.To je jedini nacin da se stvari divedu u red,a ne ovo sto palamudite za ugostitelje a sami nikada niste bili u nekom lokalu na kafi
  • jo

    05.08.2014 14:01
    Srbija do tokija
    Ono što je poenta svih komentara je " da komšiji crkne krava " ili ono što je ovde vrlo popularno poslednjih godina je to da je neko uhapšen,lopov,kriminalac koji vara državu i slične radikalske teze.E sad je druga stvar kad mnogi ovde pišu o svom poštenju a 80% njih ko i te kafedžije ne bi mogle dokazati poreklo žute banke od koje piju po tim kafićima.Ali sve hapsi samo mene ne diraj ja sam pošten.Niko se nije zapitao da od tog pdv za koji kukaju na svaki 5 naplaćenih dinara 3,5 idu direktno za kojekakve državne plate i penzije umesto škola,bolnica,puteva a tamo ih je višak 40% tako da mi je svejedno ko me krade.Stvar je u nakaradnom poreskom sistemu gde je moguće prepodne čekati za dečiji dodatak a popodne kupovati kola i bazati po kafićima.Sve se to rešava na lak način umesto ovih traka.Oporezuješ svakog gradjanina umesto firmi i eto ti para.
  • Apsolutno

    05.08.2014 13:03
    se slažem
    sa inspekcijskim nadzorom nad javnim preduzećima, a ne samo privatnicima.

    Pogledajte samo sajtove Informatike, Kulturnog centra I Lisja (rubrika Javne nabavke) koje drži ili je držala Treća Srbija gotovo da imaju iste firme koje su izabrali na tenderima (pogotovo u 2013. godini).

    Da to nije slučajno?

    npr. Kancelerijski material kod sve tri firme je neki Jerković, štampa Art print........
  • Jova

    05.08.2014 12:52
    Nema šta da se raspravlja oko PDV-a. Neko je lepo objasnio da se PDV dodaje na cenu robe ili usluge i to plaćaju građani, ovako, neizdavanjem fiskalnih računa kafedžije sebi prisvajaju tih 20%.
    Nego, živim u centru i godinama primećujem kako se za vreme Egzita ne izdaju fiskalni računi, pa se pitam gde su tu čuveni prihodi koji se "slivaju" tih dana u Grad?
    I još jedno pitanje: da li neko zna da li je inspekcija proverila i kafić/restoran sa velikim prometom, možda i najvećim u centru: Atinu? Oni nikada ne izdaju fiskalne račune.
  • 05.08.2014 12:46
    Cena industrijske struje je ista kao za domaćinstva, znam jer je i sam plaćam.
  • oki

    05.08.2014 11:57
    kafa
    A onda procitamo kako njih kafa kosta 15 dinara a oni naplate 150 ili vise. Pa sta se onda bune. Negde i njih saceka da plate kad-tad.
  • Boy

    05.08.2014 11:22
    ".....visoki nameti, a slab promet uzrokovali su snalaženje kafedžija, jer drugačije ne bi mogli da opstanu. - Svi vlasnici bi voleli da mogu da rade legalno, ali mi imamo užasno slab promet, a nameti samo rastu - kaže on i dodaje da su pune bašte preko leta samo privid, jer je česta situacija da se satima sedi uz naručeno jedno piće. "Dođu tako dvoje, naruče jednu limunadu i sede dva sata, zauzimajući mesto nekome ko bi možda popio koje piće više...."

    pa ovo je urnebesna izjava,sunce ti poljubim...odoh sa sajta,srcka ce me puci od svojekakvih gluposti po sajtovima....
  • riki

    05.08.2014 11:19
    Obracun
    Da nema ovo veze sa onom pucnjavom?
  • 05.08.2014 11:15
    Svaka cast na pokusajima da se ovaj grad recivilizuje posle navale brdjana koji nista ne placaju vec otimaju.
  • 05.08.2014 11:12
    Smeta im kisa pa su zato baste prazne. Pa dobro, ali onda gosti sede unutra isto kao i kada je +40 pa niko ne sedi unutra vec napolju. Do kada se smeju drzati baste? Ja i leti i zimi kada je sneg vidim baste u Zmaj Jovinoj. Ovaj sto cisti sneg grtalicom vozi slalom izmedju basti. Te baste niko ne sklanja kada prodje sezona. U toku tih zimskih meseci neki put bude i dosta toplih dana pa su baste dupke pune kao da je leto. Placa li se zakup javne povrsine i u tim zimskim, sneznim, mesecima? U onom malom parcetu od Mite Ruzice ka Katolickoj porti od basti ne moze da prodje, ostavili su slobodan koridor od oko metra sirine. Zasto recimo otac podpredsednika skupstine grada Miroslavs Ilica iz Trece Srbije ne placa zakup javne površine a ispred katedrale na pocetku Zmaj Jovine drzi okrugli astal sa suncobranom i vrsi prodaju slicica i albuma Brazil 2014. Komunalna policija ga svaki put zaobiđe.
  • Neko iz mase

    05.08.2014 11:09
    Kafica po kafica i eto za PDV
    Hm, pa propisi i pravila su bili jasni i pre nego što je svako od njih otvorio kafić. Ako im je smetao PDV, nameti i sve ostalo - zašto su se uopšte upuštali u posao ? To je varijanta : Ej, ja bi' da radim nešto, ali da me ne kontrolišete šta i kako i da baš ne primenjujete propise na mene. Pa i ja bi' da sednem u njihov kafić i naručim piće svaki dan, ali da mi baš ne naplate račun svaki put, mislim, znam ja i pre nego što naručim da to treba na kraju platiti, ali majku mu, mogu valjda da mi progledaju kroz prste, kriza je, loše su plate (kao što se i oni vade na loš promet)...
  • 05.08.2014 11:03
    "naruče jednu limunadu i sede dva sata, zauzimajući mesto nekome ko bi možda popio koje piće više"

    Ovakvi nazovi ugostitelji i treba da propadnu!
  • 05.08.2014 10:30
    ovo je strasno, pomislio bih da su sagovornici u tekstu izmisljeni kakve stvari izgovaraju, ali znajuci nas mentalitet - ovo je vise nego realno.
  • 05.08.2014 10:29
    visoki nameti?
    pa od jedne ture pica koje naplate na strandu oni isplate sve troskove koje imaju toga dana

    e sad, koliki im je reket je neka druga stavka.

    inace desnicari im reket mere u evrima a ne u dinarima
  • Vlad

    05.08.2014 10:28
    previse
    Zar neko nije primetio da ih ima previse u centru.
    Pre neko jutro sam se prosetao centrom,tacnije ponedeljak ujutro.
    Centar cist beo i malo ljudi po kaficima.
    Red i mir i tisina...bas kako treba ujutro.
    Pogledajte samo kako je sve haoticno posle podne.
    Sve slalom moras da izvodis po centru.
    Par njih posluje dobro i onda su svi pomislii da je dobro napraviti kafic i uzimati pare...e pa cvrc.
    Usluga tj ljubaznost i profesionalnost osoblja se drasticno smanjila ove godine.
  • 05.08.2014 10:13
    Selektivno ili
    Selektivno ili ne?

  • 05.08.2014 09:53
    ZABBRANITE GLUPE SUNCOBRANE U CENTRU
    Nemam nista protiv po kejg kafica u Zmaj Jovinoj. Ali mi smeta sto ti suncobrani reklamiraju pivo I druge gluposti. Zar' ne bi bilo lepse stare razglednice Novog Sada? Cisto kao primer. Ovako mi centar lici na vaser.
  • A ostali?

    05.08.2014 09:52
    svima isto
    Radosno detinjstvo ne placa poreze ni doprinose pa radi i dalje. Iste mere za sve!
  • comi

    05.08.2014 09:46
    fiskalni
    molim da crkva izdaje fiskalne i da placa porez
  • Relja

    05.08.2014 09:46
    Zemlja čuda
    Ok, mogu da prihvatim da su nameti visoki ali i vlasnici kafića bi da sa lokalom od 5 stolova, istom tolikom baštom i jednim zaposlenim zarađuju hiljade evra mesečno... Made in Srbija
  • 05.08.2014 09:44
    more baste bi vam naplatio po 200 000 dinara mesecno, ne moze bre covek vise da prodje ulicom od kojekavih basti. Lokal ko menjacnica, a napolju basta ko avio pista

    to vazi i za pekare
  • pera

    05.08.2014 09:31
    200 kafana u Laze Teleckog i Zmaj Jovinoj, a svi bi da se obogate za 2 meseca. Najlakse je ne dati racun i vaditi se kako je industrijska voda skupa. Bila je skupa i kad ste otvarali kafanu. Ko ne moze da izdrzi propada. Jos samo kad bi vama kroz prste gledali.
  • Malac

    05.08.2014 09:20
    Malo je kompleksnije..
    Ljudi, nemojte tako uprošćeno da gledate na tu celu problematiku. Ipak je to malo kompleksnije.

    Kao prvo, pitanje je da li reč o preduzetniku ili predezeću tj. doo.

    Većina tih lokala su zapravo preduzetnici što znači da su oni, a u vezi sa prometom, najviše pogođeni sa dve vrste poreza,poreza na prihode od samostalnih delatnosti i PDV-om. I neki drugi nameti su vezani za promet ali u najvećem broju slučajeva reč je ova dva gore.

    Što se tiče poreza na prihode od samostalnih delatnosti, on trenutno iznosi samo 10%, što je stvarno malo i ko kaže da je to puno para, otvoreno kažem da laže. Tu ne sme biti opraštanja po meni. Ko to ne plati, katanac. Mada knjigovođe to srede, pa se plaća par stotina dinara mesečno.

    Što se tiče PDV-a, kucanje je bitno jer na taj način taj neki lokal evidentira promet koji mu povećava obavezu po osnovu PDV-a. Međutim, to ne znači da ako neko kuca sve da to odmah znači i veće plaćanje PDV-a, i potpuno je pogrešno to tako gledati i to iz dva razloga:

    1. Obaveza plaćanja PDV-a nastaje kao pozitivna razlika između naplaćenog PDV-a i plaćenog PDV-a u nabavci. Što znači, da ako neko puno kuca i pri tom isto puno nabavlja (robu, materijal i sl), neće uopšte plaćati PDV, čak što više može da traži povraćaj od države.

    2. Drugi razlog zašto je razmišljanje "kucanje znači plaćanje PDV-a" pogrešno je taj da ni jedan preduzetnik zapravo ne plaća PDV iz svog dzepa. Preduzetnik je samo obveznik, on prima pare od građana i uplaćuje te pare državi. Kao neki protočni finansijski bojler, pare uđu od građana zatim odu državi. Građani su ti koji snose teret PDV-a, njihova imovina se smanjuje da bi se državna imovina povećala. Preduzetnik samo posreduje kao ovlašćeno lice za obavljanje delatnosti, koji je normalno registrovan u skladu sa zakonom.

    E sad u čemu je stvar, i zašto je ovaj problem komplikovaniji nego što ljudi misle i zašto ljudi zapravo ne kucaju. Dva su razloga tome:

    1. Prvi i onaj na koji vi ovde spominjete da neće da kucaju da bi uštekali pare sebi. Toga svakako ima, i na taj način neki privrednik ima dodatni izvor finansiranja - utaja poreza. Nije to ništa čudno, niti smo mi jedinstveni u tome. Svi to rade, manje ili više. Mi malo više, ali to nije moguće u potpunosti eliminisati. Niko to nije uspeo, čak i mnogo razvijenije zemlje od nas. Uloga države je da napravi sistem koji će svesti na minimum.

    2. Drugi, i mnogo češču uzrok je taj da velik deo naše privrede, a naročito ovaj deo nama dostupan u javnosti (pekare, marketi, pijace, mesare i sl) radi na crno, te na taj način predstavlja nepoštenu konkurenciju ovima što rade na belo i što zapravo predstavlja najveću pretnju registrovnim delatnostima i njihov najveći strah a samim tim ih vuče u ilegalu radi njihovog čistog opstanka.

    Rešavanje ovog kompleksnog i dvojakog problema, se ne može parcijalno raditi, već integralno u saradnji države sa privredom tokom dužeg vremenskog perioda. Potrebno je uraditi više stvari istovremeno , a pošto nisam neki stručnjak za to navešću onako paušalno šta mi pada na pamet a tu su:

    1.smanjivanje poreza i doprinosa - stope doprinosa moraju dole, puno je davati 65% na neto platu državi, porez samo par procenata može dole.
    2.unapređenje rada poreske uprave - nove zrade, arhive, oprema, njima treba par minimum par stotina, možda čak i 1000 novih radnika na svim nivoima u zemlji, i to da rudare godinama. Treba otpustiti sve koji ne ispunjavaju kriterijume brzog i efikasnog rada. Povećati radno vreme na 10 sati, pa ko voli ne izvoli. Uvesti žestoku konkurenciju. Mnogo može da se uradi na tom polju. Majko šta bi počinio da mogu:)
    3.pojednostaviti regulativu - ovo je rak rana svima i državi i poreznicima i nama. Toliko smo zbunjeni čestim promena, različitim tumačenjima da je to van svake ideje o efikasnom radu.
    4.promeniti oprezivanje imovine - trenutni sistem je totalno podešen za štekanje bogastva u kućama, stanovima i sl. Realno ljudi trebaju daleko više da plaćaju, a i državi je mnogo lakše to da oporezuje.
    5.smanjite proklete akcize na konto rasta poreza na imovinu, moderna kapitalistička zemlja ne sme da koči potrošnju POBOGU.

    I tako dalje..

    Komplikovano je ljudi. :)







  • 05.08.2014 09:19
    glup narod
    koga briga za fiskalni raun?
    to ionako posle ide u privatni dzep..
  • alo,alo

    05.08.2014 09:18
    sto ta
    ista inspekcija ne kontrolise one sto nam naplacuju tzv muzicki dinar ?
    od cvetkovica i advokata koji ih zastupaju treba da krenete !!!
  • ZarJeBitno?

    05.08.2014 09:16
    Zanimljivo bi bilo...
    ...da se sprovede anketa, kojom bi se proverilo koliko radnika koji trenutno radi neprijavljeno, zaista zeli da bude prijavljen i da mu se uplacuju doprinosi.Verujte, za mnooge bi rezultat bio iznenadjujuci.
    Odavno je jasno da od doprinosa najvise koristi ima drzava!Radnik i poslodavac, zanemarljive.
  • Čista

    05.08.2014 09:16
    magla
    Ma ovo su uradili da bi se prikazalo da inspekcija uopšte postoji, kad će na red te iste inspekcije doći prave zverke kao npr. Javna preduzeća, ustanove I institucije.

    Za to će naravno morati da se pričeka promena vladajuće koalicije, da bi službe radile svoj posao za koje su plaćene.
  • katanci

    05.08.2014 09:12
    @kazne i zatvaranja
    Tuzna prica da tuznija skoro nije bila.
    Odlicna tema za neku srceparajucu seriju.
    U svakoj nevoilji ima napredno resenje:
    Predlazem da svi zaposleni u javnoj upravi i jkp
    dobiju bonove za ice i pice i da ih koriste kod ovih ugrozenih preduzetnika.
    Inace,dobar deo dana ovi "uposleni" provedu na pauzama u njihovim objektima.
    Gradonacelnik pod hitno da primi nekog savetnika za ovu oblast,ili da ga vec ima (onaj grepko sto izgreba auto).
  • haha

    05.08.2014 09:04
    tako mi se stuzilo, da I njima pomognemo , kao poplavljenima? hajde penzioneri koju kintu za sirote male hrcke!
  • Slavobulj

    05.08.2014 08:58
    spisak
    Koliko ja znam zatvoreni su Sicilija, La Forca, Evropa, Tata Brada i Lipa,

    to je ono sto sam ja juce uspeo da vidim dok sam se setao gradom...

    Uopste mi nije zao kafedzija, oni kradu moje novce, ja sam im Platio PDV a oni ga nisu dali drzavi i zbog takvih sam ja i sranju.

    Lepo su neki ovde rekli, ako su vam veliki nameti, zatvorite kafice....

    Samo napred i dodatno jos pojacajte kontrolu....

  • Bole

    05.08.2014 08:55
    @Sud
    Street?!hahahahahahah.To su ona braca Crnogorci.A ko ce njih dirat.Bitno da je pod necijim blagoslovom uzurpirao parking(mislim tri mesta za parkiranje)da bi prosirio bastu.Jbg, tetak ili striko su sredili malo preko kumovsko rodjackih veza.Skver u istoj ulici(Novosadskog sajma).Tu ne diraj!Organi "reda" drze to "eminentno" mesto
  • bns

    05.08.2014 08:39
    Država će baš mnogo osiromašiti ako ne platim porez na kafu od 20 dinara. Mogli bi se birokrate baviti i nekim konkretnim poslovima, a ne traženjem knjige utisaka.
  • ma da

    05.08.2014 08:31
    tako je
    Ja uvek tražim fiskalni račun i uvek ga i dobijem. Pogotovo od advokata, lekara i sveštenika
  • 05.08.2014 08:28
    Stvarno su ove kafadžije smešne
    Stvarno su ove kafadžije smešne. U proseku imaju 1,5 prijaavljenih radnika.Snalaze se tako što od početka ne prijavljuju radnike,a i one koje prijave budu na minimalcu, što se ugrađuju na piću 500%, što drže piće na crno, što ne izdaju fiskalne račune, što krše propisano radno vreme, što krše propise o buci, što podmićuju inspekcije, što prodaju maloletnicima alkohol, što su postavili bašte gde im odgovara i vličina bašte zavisi o njihovoj volji, a sada još i kukaju. Najbolje bi bilo da ih oslobodimo plaćanja poreza i da dobiju državne subvencije.
  • dule

    05.08.2014 08:26
    w
    Gospodo kafedžije, malko preterujete. Cene pića su iste ili često i veće u poređenju sa evropskim metropolama... često sam preko i znam o čemu pišem, a da ne zaboravimo da je preko skuplji najam objekta, veći su troškovi državi, i znatno veće plate radnika, a oni ipak i ako sve rade po propisima mogu da zarade. Momenat da su preko dana tamo kafići prazni, jer ljudi rade i nemaju vremena da sede, sada nećemo uzimati u obzir. Ako neki kafedžija očekuje da od 20 stolova može da živi široko, vara se, jer nema smisla i logike.

    Još da dodam, skoro sam se vratio iz jednog zapadnoevropskog poznatog letovališta i zamislite, piće (pivo istog proizvođača) je jeftinije na plaži tamo nego kod nas na Štrandu i to za 10-20% !

    Ja bio na Tasosu pre mesec i po dana (znači još nije jaka sezona). Pivo u hotelu od 4 eur pa naviše, pivo u pristojnoj taverni (a ne neka prčvarnica ili kiosk) od 3 eur pa naviše u Potosu.

    Zaključak: il je mene neko šišao (a nije) ili ti u tim metropolama i mondenskim letovalištima ustvari ideš po nekim ćumezima.
  • Goran

    05.08.2014 08:18
    OK
    Ali kako to da bas od Novog Sada krenu, kako za primer nisu krenuli iz Beograda?
  • kiklop

    05.08.2014 08:15
    eeeeeeeeeeeeee
    a estradni umetnici i starlete? ni njima nije lako a da li plaćaju pdv? malo morgen što bi reko onaj pod lipom.
  • Misterija

    05.08.2014 08:11
    Tako treba sa bagrom
    Tako treba sa bagrom (da ponovim?)
  • Tja

    05.08.2014 08:01
    Izvin'te ne mogu normalno da kucam, ne vidim nista od suza, sav sam potresen, pisem ovo, a ruka mi drhti od tuge i bola.
  • NS 021

    05.08.2014 07:58
    ima tu i istine
    Sve ovo treba pogledati sa više strana. Istina je i u potpunosti se slažem da se fiskalni računi moraju izdavati,no uvek ima i ono ALI. Promet je svuda katastrofalno pao i jako je teško uopšte i opstati u nekom poslu (ljudi baš i nemaju novca pa naravno da piju kafu 2 sata). Pitajte vlasnike prodavnica (STR) kako oni opstaju pored ovih silnih megamarketa.Njihovi kupci su ONI što dođu po hleb i mleko a sve ostalo kupuju u megamarketima (Univer,Tempo,Idea,Mercator...)i od toga privatnik TEŠKO da može da posluje. Male privatnike ubiše inspektori zbog raznih glupih i ogromnih nameta a koliko (to znamo) poreza duguju naši tkz.Tajkuni ? Niko im ne može ništa,čak ih još i postavljaju na žestoke funkcije.Možda ne verujete ali postoje i pošteni trgovci koji zaista žive od onoga što zarade.Ova država SAMO njih sankcioniše i izmišlja propise da uzmu što više para. Kako uopšte da rade? Ako zatvore svoje prodavnice,moraće i da otpuste to malo radnika a i oni ostaju bez posla. Nije to samo tako (kako je neko napisao)pustite da rade ONI sposobni koji znaju. Ti tkz. SPOSOBNI su danas SAMO članovi vladajuće stranke koja god da je. OVO traje godinama i privatnicima uopšte nije lako. Hvala.
  • Sud

    05.08.2014 07:57
    Street Caffe u N.Sajma, njih niste ?
  • Podbarac Original

    05.08.2014 07:51
    Zakon treba da vazi za sve
    Nisam bas nesto sentimentalan prema ugostiteljima u Zmaj Jovinoj,Dunavskoj a pogotovo Laze Teleckog koji prodaju jos sto sta uz kafu i pice ali zakon treba da vazi i za Futosku i Najlon pijacu,Kvantsku takodje ili npr.Metro Cash & Carry koji posluje skoro 10 godina i ne izdaje fiskalne racune jer je registrovan kao veleprodaja.A to znaci da svi racuni koje ini izdaju ako nemaju potpis korisnika i pecat su nevalidni i treba ih kazniti i zatvoriri objekat.Uz to,treba kontrolisati kupce da li su robu kupljenu u Metrou proknjizili u firme kao trosak ili za dalju prodaju pa kazniti i njih a robu im oduzeti ukoliko nije proknjizena.Lako cemo mi sa ugostiteljima,pekarima,sladoledzijama...dajte malo i ove velike
  • sava

    05.08.2014 07:47
    profil kafedžije
    Kako gost sedi dva sata i ''zauzima mesto'', ako već nema nikog. Vlasnici imaju dva časa, veliki odmor i 5 iz užine. Drugi im vodi kafić, oni sade, ispijaju kafu, blenu okolo i očekuju profit od nekoliko hiljada evra.
  • Građanka

    05.08.2014 07:45
    A lekari i advokati?
    Kada će inspekcija krenuti po privatnim ordinacijama lekara koji rade i u državnim ustanovama i po advokatskim kancelarijama? Bilo bi para od poreza, ne bi morali da smanjuju plate i penzije.
  • Toma

    05.08.2014 07:34
    Hm...
    Interesantne izjave kafedzija - visoki nameti, promet slab, pa ne izdajemo fiskalni, jer nam se ne isplati?! Ali ste zato PDV uracunali u cenu, globite musteriju i zadrzavate ga za sebe? Ovaj drugi kaze - ima kisnih dana, pa manje ljudi sedi u bastama?! Interesantno... Ljudi, ako vam se ne isplati, nemojte se baviti tim poslom.
  • Miki, Novi Sad

    05.08.2014 07:33
    Nisam
    za to da inspekcija dodje u objekat i naplati kaznu od 6000 za knjigu utisaka ili slicno.
    Jesam
    - za to da to zabelezi kao primedbu iako nema sledeci put onda kazna
    - za to da ako ne placas porez odmah ide kazna.

    Kod nas se cesto povezuju nepovezive stvari, pa imamo situaciju da relativno posten covek zbog neznanja ili sitnog prestupa bude kaznjen isto ili slicno kao neko ko namerno krsi zakon.

    Dodatno,
    jesam i za to da Grad smanji cene zakupnina letnjih basti, za neki procenat zbog leta, koje je takvo kakvo jeste, jer valjda mu je u interesu da ima privatne preduzetnike koji placaju manji porez, nego da ih nema pa ne dobije nista.

    Za porez bi trebalo kod druge/ili trece kazne za istog vlasnika da bude i trajna zabrana poslom!
  • Toma

    05.08.2014 07:19
    odlično
    taksisti su sledeći nadam se
  • Bombo

    05.08.2014 07:17
    Češljajte inspektori, latice ruža ću vam pod noge baciti!
  • Bill

    05.08.2014 07:15
    Podrška ugostiteljima!
    Evo sam se rastužio...
    Pa šta sada da rade jadni naši ugostitelji i oni što ih reketiraju (to nisu naveli kao troškove!) ili obezbeđuju?
    A da im ukinu porez skroz na skroz? Možda im tako odgovara?
    Ma more BIP, BIP, BIP!
  • Гордана Којић

    05.08.2014 07:08
    У САМОМ ЦЕНТРУ.....
    Ветерника послује кафеџија који годинама крши све могуће прописе и то му се толерише.Не пријављене раднике држи поподне, нема санитарне услове за рад, не издаје фискалне рачуне, држи не пријављену башту...Исто тако његови рођаци држе не пријављен флизерски салон на пијаци Ветерник а сад крећу на исти начин да отворе и роштиљ ресторан!!!
    У различитим су политичким странкама и све им је дозвољено!ПрИјављују све остале који се баве сличном делатношћу јер сматрају да само ОНИ треба да живе и раде!!!ДОК ПРАВИЛА И ЗАКОНИ НЕ БУДУ ВАЖИЛИ СА СВЕ ГРАЂАНЕ, ПРАВНИ СИСТЕМ НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ НА ВАЉАН НАЧИН!!!
  • S.

    05.08.2014 07:07
    Bilo bi korisno i da ste stavili spisak. Informacija je svakako javna..
  • aleksandar v.

    05.08.2014 07:03
    ne razumem
    "...niko ne uzima u obzir to što je usled lošeg vremena znatno smanjen broj očekivanih dana za sedenje u letnjim baštama"

    Pa sta? Lose je vreme pa ti ne treba da placas porez?
  • 05.08.2014 06:51
    Bilo je krajnje vreme!
  • Teča

    05.08.2014 06:51
    Ne vidim čime su nezadovoljni. Neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje radnika i nepoštovanje poreskih propisa su prekršaji. Katanac i kaznu bi dobili u svakom sistemu i društvu. To samo kod nas ima da sa 5 stolova, dva frižidera i aparatom za kafu možeš otvoriti ugostiteljski objekat.
  • svemojdomoga

    05.08.2014 06:49
    @bircuzi
    Uh,zamalo me slog ne strefi od ove vesti.
    Zao mi je zema i ekoloskih privrednika u trenericama.
    Umislili su da je Srbija njihov Eldorado:ponasas se kako hoces,nisi gradjanin ove drzave,ne placas poreze i obaveze a svi ti titraju...
  • Novosađanin

    05.08.2014 06:46
    Prazne price!
    I najveci lokalu u gradu ne daju fiskalne a zarađuju velike pare! Mogao bih da razumem ove male lokale, ali velike nikako! A i za te male, mozda grubo zvuci ali ako ne mogu da izadju na kraj sa troskovima nek puste nekog drugog da radi.. inspekcija da hoce sve bi ih zatvorila, ne bas za jedan dan posto se oni medjusobno cuju kad inspekcija izadje....
    Svaki lokal koji daje popust kartice radi na crno, to svi znaju....
  • ja

    05.08.2014 06:46
    MA HAJTE. zatvorili jednu poslasticarnicu u dunavskoj. i sad ocekujes da u drugoj dobijes fiskalni racun ali to bas i nije tako.valjda sa decom ne licimo na inspektore. pa sta je onda to?
  • roska

    05.08.2014 06:42
    jos kada bi se kontrolisao dali je legalno adaptiran lokal i uz racun kupljen skupoceni inventar, delimicno na crno placanje zakupa i odakle vlasnicima koji ni ne primaju plate skupoceni dzipovi i jahte.
  • 05.08.2014 06:39
    Tako treba
    Pričam ti priču. Kafići u centru su uvek krcati. Nego naučili da ne uzdaju fiskalne račune da bi njima oatalo više.
  • Uncas

    05.08.2014 06:39
    ...Ja stvarno ne razumem ove likove koji se "žale"...Njihova zlatna ideja je:"ja bih da budem ugostitelj i da zarađujem,a ako mi ne ide onda je sasvim logično da ne plaćam i ne prijavljujem radnike,ne izdajem fiskalni,ne plaćam režije...i Država mora da ima razumevanja za to"???
    U kom filmu oni žive?
    Gospodo....Ako niste sposobni za nešto,menjajte delatnost..SVI mi bi voleli kada bi nam svima klizilo "ko po ledu"...Niste ni mali,ni blesavi...
  • Ugostitelji

    05.08.2014 06:39
    Evo
    Bas vas zalim, tako tuzna prica.
  • da

    05.08.2014 06:37
    a kineske prodavnice???? od kada ih je uvezls mira markovic nisu ni culi za fiskalne racune...bolje oplesti po svom narodu
  • w

    05.08.2014 06:31
    Gospodo kafedžije, malko preterujete. Cene pića su iste ili često i veće u poređenju sa evropskim metropolama... često sam preko i znam o čemu pišem, a da ne zaboravimo da je preko skuplji najam objekta, veći su troškovi državi, i znatno veće plate radnika, a oni ipak i ako sve rade po propisima mogu da zarade. Momenat da su preko dana tamo kafići prazni, jer ljudi rade i nemaju vremena da sede, sada nećemo uzimati u obzir. Ako neki kafedžija očekuje da od 20 stolova može da živi široko, vara se, jer nema smisla i logike.

    Još da dodam, skoro sam se vratio iz jednog zapadnoevropskog poznatog letovališta i zamislite, piće (pivo istog proizvođača) je jeftinije na plaži tamo nego kod nas na Štrandu i to za 10-20% !
  • MB 57

    05.08.2014 06:28
    *
    ako loše radite zatvorite sami,bavite se nečim kreativnim sa vašim znanjima i veštinama.Svi bi vi kintu na prevaru!
  • skep

    05.08.2014 06:24
    Jadne kafedžije, šmrc... Voleo bi da vidim kakva kola voze vlasnici kafića koji se žale na težak život ugostitelja.
  • mile

    05.08.2014 06:24
    E pa ne mora ni svaki đikoš koji je zaradio neki dinar da otvara kafanu u centru Novog Sada. 500 kafana a sve nude ista pića i muziku, neka se malo potrude i formiraju neku ponudu.
  • Nebojsa

    05.08.2014 06:24
    Dragi vlasnici treba vam manger
    Proslo je vreme kada su slabo ili nikako obrazovani likovi uglavnom sumnjive proslosti otvarali birtije i kafice i od toga ziveli .Kraj finito .Da bi lokal funkcionisao treba vam radnika (ne ovo nesrecnika sto je prihvatilo da radi to jer nema sta drugo koji sanjaju posao u merkatoru) Manager (on se placa i to papreno .Samo tada uz mnogo vremena i ulaganja moze biti nesto ,ovako porodice nekih likova zive od kafica (pa nije fabrika) .Dakle treba ih kaznajvati maksimalno ,jer bez znanja i rada kao i drzavni sluzbenici pokusavaju da dodju do dinara
  • none

    05.08.2014 06:23
    "limunadu i sede dva sata, zauzimajući mesto nekome ko bi možda popio koje piće više" Tako je i na zapadu pa ipak se daju računi i poštiju se zakoni. Ovi valsnici kafiča su postali jako alavi. Šta bi oni da svakih pet minuta naručim po jedno piče po ceni koja dostiže zapadno eropske.
  • zderavko

    05.08.2014 06:22
    Da se ja pitam
    Možda bi bilo efikasnije odrapiti ih po džepu pa pustiti ljude da rade. Možda... Verovatno bi to palo na leđa radnika ili gostiju, a gazda ne bi osetio.
  • Petar

    05.08.2014 06:11
    "...a kazna samo za nemanje Knjige utisaka je 6.000 dinara", kaže naš sagovornik".

    A da kupiš knjigu (svesku) za 100 dinara i rešiš problem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna